Derfor elsker vi ingefærøl

Ingefærøl er virkelig i vinden om dagen, men vet du hva som egentlig ligger bak den friske og gode smaken? En perfekt temperert ingefærøl, laget av de beste råvarene, er etter vår mening noe av det beste som finnes. Like digg helt alene, som drikke til et deilig måltid eller som en frisk alkoholfri cocktail. Om du noen gang har drukket et skikkelig godt laget ingefærøl, vet du hva vi snakker om.

Men hvorfor er det egentlig så digg? Hvordan lages ingefærøl og hva annet enn ingefær lages det av? Vi har i denne artikkelen prøvd å svare på noen av spørsmålene du måtte ha rundt den stadig mer populære leskedrikken.

Hva drikker du egentlig når du drikker ingefærøl?

For å lage et nydelig friskt ingefærøl, kreves det gode ingredienser. Det trenger ikke være mange, det viktigste er at de er av topp kvalitet. La oss ta en av våre store favoritter, Luscombe Hot Ginger Beer, som et eksempel.

luscombe hot ginger beer

Denne er laget av vann fra fantastiske Devon i England, herlig ingefærrot, sitronsaft fra sicilia, gjær, sitronolje, rørsukker og karbondioksid. Alle råvarer er økologiske. Få og rene ingredienser er stikkord, hvor alle ingrediensene setter et tydelig spor i ølet. Blandingen av den sterke ingefærroten, det søte rørsukkeret og den syrlige sitronsaften, vil vi strekke oss til å kalle magisk

En annen Leske-favoritt er ingefærølet fra Fentimans Ginger Beer, fremstilt med fermentert ingefærrot av høy kvalitet fra Kina. Med noen flere ingredienser, som blant annet maskeblomst, einer og ryllik, gir den et komplekst og friskt smaksbilde. Nytes aller helst med isbiter og lime. Vi har selvfølgelig også mange andre varianter, laget med ulike fristende ingredienser.

Se alle våre ingefærøl

Hvordan lages det?

For å lage et perfekt balansert ingefærøl, er det ikke bare ingrediensene som er viktige. Det er også avgjørende at produksjonen blir gjort med nøyaktighet og stolthet. Derfor er vi i Leske opptatt av at våre produkter blir laget av produsenter vi stoler på at har disse kvalitetene.

Det finnes ulike metoder for å lage en ingefærøl. De vanligste metodene er fermentering og karbonisering. Når man brygger et ingefærøl med fermenteringsmetoden, blir det brukt lignende gjæringsprosess som ved brygging av vanlig øl, men siden fermenteringsprosessen er kortere, er de aller fleste ingefærøl helt alkoholfrie. Her er det gjæringsprosessen som produserer naturlig kullsyre. I vår butikk har vi selvfølgelig kun alkoholfrie varianter.

Når man lager ingefærøl med karboniseringsmetoden, oppløser man karbondioksid i vann tilsatt ulike smaker. Disse smakene kommer gjerne fra naturlige råvarer presset i vannet. Denne metoden er lignende den som brukes for å lage brus.

De fleste ingefærølene du får kjøpt hos oss er gjærbrygget, men vi har også noen velsmakende varianter som er laget med karboniseringsmetoden, som f.eks. varianten fra Cawston eller Naturfrisk.

Ingefærøl til mat

Et skikkelig godt ingefærøl smaker fantastisk alene, eller som en mocktail, men den kan også være med på å løfte et måltid. De ulike variantene du finner hos oss i Leske, passer best til ulik mat, men et godt ingefærøl kan smake godt nesten uansett hva du skal servere.

Dette er noen av matrettene vi mener blir hakket bedre med et godt ingefærøl:

  • Nesten all asiatisk mat, enten det er indisk eller thai
  • Meksikansk mat, og kanskje spesielt hjemmelaget taco
  • Det meste som lages på grillen. Perfekt til pulled pork eller spare ribs

Den originale metoden

Ingefærøl kan også gjærbrygges på flere måter. Den originale metoden for å lage ingefærøl foregår ved at man blander vann, sukker, ingefær og eventuelt andre ingredienser som sitron eller grapefrukt sammen med kaliumhydrogentartrat (også kalt vinsyre) og GBP (ginger beer plant). Dette skal deretter fermenteres. Om den blir alkoholholdig eller ikke avhenger av hvor lenge den står.

Det er likevel både mulig og vanlig å lage ingefærøl uten å bruke GBP, som er en blanding av sopp, gjær og bakterier. I stedet brukes da heller vanlig gjær. Nevnte Fentimans har blant annet sin egen botaniske metode, hvor ingefærroten først kokes for å få ut de nydelige smakene, for deretter å blandes med naturlige ingredienser, gjær, naturlig sukker og urter. Deretter starter en fermenteringsprosess, hvor man etter å ha fjernet det første laget med størknet gjær, lar den flytende gjæren gjøre jobben. Når fermenteringsprosessen er ferdig, blir ingefærølet helt over på tønner. Etter en ukes lagring er den til slutt drikkeklar.

De ulike bryggeriene har sine særegne bryggemetoder, men det er det som gjør smakene og resultatet så varierte og spennende.

    Drikk rett fra flasken, eller lag alkoholfrie cocktails

    Et skikkelig godt ingefærøl er altså resultatet av kombinasjonen mellom fantastiske råvarer og nøyaktig planlagt produksjon. Når du drikker et smakfullt og friskt ingefærøl fra Leske, er vårt mål at du skal oppleve resultatet av en prosess gjennomsyret av kvalitet. Derfor kan du helt klart drikke alle våre ingefærøl uten å tilsette andre ingredienser, men når det er sagt er vi selvfølgelig glade i alkoholfrie cocktail også, for å lage forskjellige stilige vrier.