Nordvegan gjør stor suksess med veganske matretter

Nordvegan satser på vegansk mat, har vært i drift i et drøyt år. På lørdager er det som regel kø ut av lokalet. Det er ingen tvil om at vegansk mat tar av. 

Nordvegan er en vegansk kafe/restaurant som åpnet i mars 2017, og har med det vært i drift i et drøyt år. Spisestedet ble startet av en entusiastisk, hardtarbeidende og ikke minst vegansk familie, som i tillegg til å starte Nordvegan også eier og drifter Vegan Loving Hut, et vegansk konsept du finner i Oslo (St. Hanshaugen og Fredensborg). Dette er en familie med store ambisjoner og en sterk misjon som går ut på å lage bærekraftig mat og ta vare på kloden. Økende plantebaserte kostholdsvalg er i følge Nordvegan en vitenskapelig og elegant løsning for både sunn ernæring, samt et praktisk og effektivt bidrag i den økende innsatsen for å avverge den globale oppvarmningskrisen.

En trend som tar av

– Det er virkelig etterspørsel etter veganske alternativer om dagen, og det blir stadig lettere å være veganer i Oslo. Flere og flere restauranter har minst én vegan-rett på menyen, men det har ikke alltid vært sånn. Ca. én generasjon bakover og du ble nærmest sett rart på hvis du spurte om noe slikt, forteller driftsansvarlig Cecilia, mens hun gir meg en iskald Hot Ginger Beer.

Lekkert, overraskende, bekvemmelig – det er det Nordvegan satser på. Deres matalternativer endres hver dag for å sikre at du som kunde stadig får et spennende utvalg mat, sammen med noen få utvalgte populære retter som er tilgjengelige over lengre perioder. Alle måltider kan spises i restauranten, eller tas med til lunsj, eller hjem for et fullverdig kveldsmåltid. Det er også en rekke dessertalternativer å velge mellom, inkludert sunne og deilige raw-kaker, Crème brûlée og en rekke Patisserie-alternativer.

Luscombe Hot Ginger Beer gjør seg utmerket med Nordvegans fantastiske Buddha Bowl.

– Det har absolutt blitt en trend og vi har lagt godt merke til det de siste 2-3 årene, hvor etterspørsel etter vegansk, vegetarisk og bærekraftig grønn mat har eksplodert. Dette henger også sammen med andre ting som sterkere fokus på klima, miljø, dyrevelferd og ikke minst personlig helse, forklarer Cecilia.

Bredt utvalg av drikke

For Nordvegan er det viktig å tilby drikke som står i stil til maten, og ikke minst har naturlige og ekte råvarer.

– Drikkene Leske leverer er økologisk, hvis det er sukker er det raw cane, og juicene vi får fra dere er jo uten sukker. Dette er noe kundene våre setter stor pris på. Sistnevnte er også veldig populær for kunder som vil at alt skal være mest mulig naturlig, for de er det jo heller ikke kullsyre i.

Det er fint å ha et bredt utvalg drikke til kunder, og de setter pris på det vi serverer her. I tillegg til juice har vi selvfølgelig ingefærøl! Det er nesten en “no brainer” å ha i sortimentet, og vi merker at kunder setter pris på at vi har to varianter. Det er viktig å gi et valg, og ikke bare tilby én eplemost og én ingefærøl, for eksempel.

Hos Nordvegan får du mange forskjellige spennende drikker som Leske leverer, fra produsenter som Luscombe Drinks, Belvoir Fruit Farms, Cawston Press og Biona.

Leker ikke miljøfokus

I tillegg til å servere fantastisk mat og drikke, viser Nordvegan sitt engasjement også via WPF – World Preservation Foundation. Målet er å samle inn og presentere de mest relevante og overbevisende vitenskapelige studiene og rapportene, som tydelig viser hvordan kjøtt, fisk og melkeprodukter ikke bare er den viktigste årsaken til klimaendringer, men også gir tap av biologisk mangfold, mat- og vannsikkerhet. WPF mener at gjennom å etablere et plantebasert økologisk matsystem, kan alle disse pressende problemene stoppes og reverseres.

– Det trengs mer informasjon. Det er fortsatt en del skeptisisme og hvis du er veganer har du helt sikkert fått spørsmål om hvordan i all verden du blir mett og hvordan du får i deg proteiner, forteller Cecilia med et glimt i øyet.

– Veldig mange av våre kunder er faktisk ikke veganere, og en del merker heller ikke at maten er uten animalske produkter før vi forteller det. Vi serverer jo lasagne, enchiladas, vårruller og mye annet som folk kjenner igjen. Ikke “stereotypisk” vegansk mat som bare er salatblader.

Et tre for hvert måltid

Nordvegan har også et initiativ som er slik: for hvert måltid som selges, planter de et tre. Med Nordvegans fantastiske utvikling er det ikke tvil om at det blir mange trær etter hvert. Dette synes vi er et fantastisk konsept.

– Gjennom noe som heter Eden Reforestation Projects planter vi et tre for hvert måltid vi selger. Hovedsakelig i Ethiopia for øyeblikket. Vi gjør dette fordi det henger sammen med alt annet vi gjør; fokus på bærekraft og gjøre noe godt for planeten. Mange av disse temaene henger sammen, og personlig er klima hovedgrunnen til at jeg selv valgte å bli veganer. Med Eden Reforestation Projects ønsker vi å “fight back”, forklarer Cecilia med et smil.

Fremtiden ser lys ut

– Det er definitivt et mål å utvide med flere restauranter. Akkurat nå jobber vi med å standardisere og få på plass rutiner som gjør at det blir mest mulig knirkefritt å åpne en ny restaurant. Vi ser på lokaler i Oslo i disse dager og har en spennende tid foran oss, forklarer Cecilia.

Hun forteller videre at Nordvegan også har ambisjoner om å utvide merkevaren Nordvegan til å også omfatte produktutvikling á la ferdigmat, tofu, veganske oster og mer. På spørsmålet mitt om hvor Nordvegan er om 10 år, svarer Cecilia følgende:

– Gründerne har store ambisjoner! Jeg håper at selskapet finnes i hele Europa innen den tid. Jeg er sikker på at denne gjengen kan utvide ganske raskt til Skandinavia, og andre land etter det, forteller Cecilia.