Slik er du edru på fest

Whut? Drikker du ikke? Hvorfor ikke? Kjører du? Er du gravid? Er du syk (i hodet)? Skal du ikke være med ut? Så kjedelig du er!

Å ikke drikke i sosiale sammenhenger er ofte utrolig vanskelig. Mye vanskeligere enn det bør være. Veldig mange føler at de trenger et godt svar på hvorfor de tilsynelatende gir avkall på det mange ser på som en av hovedingrediensene til en god fest. Dette svaret er ikke alltid like lett å gi, ofte fordi svaret sjeldent blir akseptert. For å gjøre denne situasjonen litt lettere, deler vi i Leske våre beste tips til hvordan du kan være edru på fest.Ha det gøy uansettOm du har hatt dårlige erfaringer med å være edru på fest, er det lett å legge en demper på både seg selv og forventningene til festen. Da ender du fort opp som han eller hun kjedelige i hjørnet som ikke drikker. Og da er det kanskje ikke så rart noen synes det er kjipt at du velger å være edru? Folk er jo som oftest på fest for å kose seg med de andre inviterte, og forventer dermed at de andre festdeltakerne skal ha den samme innstillingen. 
Så, først og fremst, ha det gøy! Du trenger faktisk ikke drikke alkohol for å ha det fett på fest. Vær deg selv, snakk med folk, le, dans og kos deg! Mest sannsynlig vil ingen merke eller bry seg nevneverdig om at du ikke drikker. Du trenger ikke danse på bordet eller synge høyest på alle sanger hvis du ikke er komfortabel med det, men vær en del av festen.Gjensidig respekt

En annen klassisk feil mange begår, er at de ikke returnerer den respekten de selv forventer å få ved å avstå fra å drikke. Så vær så snill, ikke bli den belærende typen som skal omvende alle og enhver til å gjøre akkurat som deg. Alle vet at det er helseskadelig å drikke alkohol. Men i en festsammenheng hvor de aller fleste drikker, gjør du deg selv ingen tjeneste ved å fortelle at det de holder på med kommer til å ødelegge morgendagen, eller at gårsdagens treningsøkt nå var forgjeves. 
Og, selv om det kanskje frister, er det heller ikke et sjakktrekk å bruke din fordel som edru festdeltager til humor på andres bekostning. Med dette mener vi at selv om du er den eneste som husker absolutt alt, så liker ingen den vennen som alltid minner folk på det "dumme" de sa eller gjorde i går. Om du respekterer deres valg og handlinger, så er sannsynligheten større for at de respekterer ditt.Alternativer til brus

Det er absolutt ikke noe galt i å drikke brus på fest, men mange assosierer det heller med en rolig fredagskveld med taco og Senkveld. Det roper liksom ikke fest av å dra opp en halvliter med Pepsi Max.
 En økologisk ingefærøl med et hint av pasjonsfrukt, en frisk limonade av sicilianske sitroner, musserende økologisk blåbærjuice eller en digg mocktail derimot... Det viser at du også har valgt å ta med deg noe ekstra godt til den festlige anledningen. Da er plutselig du også i festhumør og klar for å ha det gøy.Ikke stress!

Så til deg som er usikker på hva du skal gjøre for å bli akseptert som edru på fest. Ikke stress! Er du deg selv, har det gøy og respekterer at andre velger annerledes enn deg, så vil ikke neste fest by på problemer! Det er et modig valg å velge å ikke drikke i dagens samfunn, og det er ikke noe å skamme seg over. Det kan selvfølgelig by på noen utfordringer, men da kan du jo bare trøste deg med at når den fulle kompisen din sovner i kebaben, kan du våkne uthvilt og klar for en ny dag i morgen!


Og, skulle du trenge noen argumenter for hvorfor det er en god ide å avstå fra alkohol en periode, husker du kanskje innlegget vårt om fordelene med en hvit måned?