Vi sikter mot nye høyder med Alexander Jones ombord

I Leske har vi fra dag én sagt at det ikke skal være kjedelig å drikke alkoholfritt, og siden vi startet i 2016 har det skjedd utrolig mye, både med oss som selskap og med kategorien «alkoholfritt» generelt. NOLO (No and low) og «Sober curious» har begynt å blitt etablerte begreper, og alkoholfrie alternativer blir stadig mer komplekse, sofistikerte og interessante. Alkoholfrie bryggerier, alkoholfrie barer, endringer i drikkekart hos restauranter og barer, større utvalg i butikker og en generell endring i holdning til alkoholfrie alternativer er noe av det vi har sett de siste par årene. Det lover godt for alle som ønsker seg et mer voksent og spennende alternativ, enten det er hjemme eller i utelivsnæringen. 

Dette gir medvind i seilene til Leske, men vi må kontinuerlig sørge for at vi alltid har et rikt og spennende utvalg, i tillegg til å kunne være en god sparringspartner og rådgiver når det gjelder food pairing, cocktail-utvikling, menysammensetninger, arrangementer og mer. Leske ble startet av to alkoholfrie brødre som ville se en forandring, og læringskurven har vært ekstremt bratt, men det er ikke noe tvil om at dersom vi skal klare å ta dette til neste nivå og oppnå de målene vi har, må vi ha riktig kompetanse med oss på reisen videre. Å få Håkon Kjeldsen med på laget i 2017 har vært veldig viktig for oss for å profesjonalisere logistikk og salg mot retail og horeca, og nå er det et annet område vi skal styrke oss på: food pairing og utvikling av egne drikker. Det er derfor med stor glede, stolthet og en enorm porsjon iver, at vi kan avsløre vårt nyeste team-medlem: Alexander Keith Jones.

Alexander kommer opprinnelig fra det glade Danmark og har lang fartstid i restaurantbransjen både i Danmark og Norge. I Leske skal han jobbe med salg, rådgivning og sist men ikke minst være ansvarlig for produksjon av våre egne drikker. Med sin utdannelse som sommelier, og erfaring fra for eksempel Michelin-restaurantene Maaemo og Bokbacka, blir Jones et veldig viktig tilskudd til vår organisasjon og en sentral brikke i planene vi har for fremtiden. 

5 raske

Hvordan havnet du i mat og drikke-bransjen?

- Moren min har alltid vært god til å lage masse forskjellig mat, så jeg har hatt interessen lenge, men jeg fikk min første serveringsjobb på restaurant Koch i Aarhus. En fine dining-restaurant som ble drevet av Jesper og Michael Koch. Jeg var totalt newbie, og det tok lang tid før jeg kunne huske franske mat-uttrykk eller se forskjell på vinetiketter. Jeg så meg aldri tilbake etter andre type jobber.

Hva er den villeste matopplevelsen du har hatt?

- Moren min tok meg engang med til en pop-up i Aarhus med Ferran Adrià og Jordi Roca, Ferran hadde med seg alle mulig merkelige muslinger og forskjellig typer tang fra det spanske hav - og lagde en slags råkostsalat som var helt vill. 1000 forskjellige teksturer og smaker. Etter det fikk vi en av Jordis signaturserveringer - hans vaniljeis som var en perfekt cornell, servert ved siden av en haug forskjellige merkelige ting. Oliven, lakrisstang, quinoa og mye mer, men smaken av den «haugen» og isen var for meg helt lik. En skikkelig «mindfuck» og helt klart mitt sterkeste minne når det kommer til mat.

Du er flink til å lage drikke. Hvorfor det?

- Jeg har jobbet som bartender, barista og sommelier, så jeg har alltid hatt drikke-segmentet tett på kroppen. Jeg synes det er gøy å holde på med småprosjekter hjemme også på privaten. Jeg tester med forskjellige lagringer, infuseringer og sammensetninger. Under min tid hos Bokbacka lærte jeg nok aller mest, hvor jeg i takt med kjøkkenet brukte mye tid på å plukke og fikse ting selv, noe som ga masse inspirasjon.

Du er veldig interessert i vin og sov utenfor Vinmonopolet i telt før forrige Burgund-slipp. Utdyp!

- Jeg elsker vin fordi det kan bringe frem noen helt sinnsyke dybder, og kan noen ganger gi forvirrende dufttoner og ettersmaker. Samtidig er det et levende produkt som aldri står stille og det er kult. Jeg mener at det er de samme kvalitetene som er godt i gang med å krysse over til alkoholfrie drikker. Folk lager helt ville prosesser for å skape dybde og lengde på smaken. Vi satser så klart på at folk ligger i -20 grader i 12 dager utenfor Vinmonopolet for våre egne produkter i fremtiden! 

Hva gleder du deg mest til å gjøre i Leske?

- Jeg gleder meg spesielt mye til å komme i gang med den kreative prosessen. Man benytter selvsagt sitt eget syn på vin i arbeidet som sommelier, men tanken om å få frie tøyler til å skape et produkt fra bunnen av, eksperimentere med absolutt alt jeg kan få fingrene i og bygge opp et smakslager med forskjellige Norgesglass, fermentere frem helt andre toner før produktet skal samles i sin helhet senere... Ja, det er virkelig noe som gir meg drive. Våre produkter, så vel som kategorien «non alcoholic» - det kommer til å dukke opp noen helt sykt fete ting. 

Nå tar vi sats

Vi gleder oss stort til veien videre og prosjektene vi står foran. Ønsker du å komme i kontakt med Alexander Jones? Da når du han på jones@leske.no