Alkoholfri drikke til julemat

Julemat er magisk. Derfor bør drikken du serverer til den også være det! Denne oversikten er for deg som ønsker å ha et spennende og variert utvalg alkoholfri drikke til julematen som matcher smakene godt. I hovedsak handler det om å kombinere smaker som utfyller hverandre. Noen tips: Alkoholfri øl passer til stort sett alt, sødme og syrlighert passer til fet mat, og syrlighet er spesielt bra til salt mat.

Aperitiff

Aperitiff er oftest en appetittvekkende drikk som inntas før et måltid, inneholder relativt lite sødme og er fortrinnsvis halvtørr.

Vi anbefaler:

Ribbe 

Ribbe, medisterkaker og julepølse er fete retter som passer godt med noe friskt og syrlig.

Vi anbefaler:

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er veldig salt og serveres vanligvis i kombinasjon med kokte poteter og kålrabistappe. Gode alkoholfrie alternativer til pinnekjøttet er smaksrike drikker som kan balansere opp mot den sterke smaken av kjøttet.

Vi anbefaler: 

Torsk

Spesielt nordpå er det mange som sverger til torsk i jula, gjerne kombinert med kokte poteter, gulerøtter og eggesmør. Til dette smaker det spesielt godt med en sitrusbaserte drikker med friske og/eller florale toner. 

Vi anbefaler:

Rakfisk

Rakfisk har en veldig sterk og markant smak, og trenger en kraftig motvekt i sin tilhørende drikke. Utover et godt alkoholfritt lagerøl passer det derfor godt med en alkoholfri "snaps" eller en alkoholfri drink med skikkelig struktur som f.eks. Whiskey Sour eller Amaretto Sour.

Vi anbefaler:

Lutefisk

Til den tradisjonelle lutefisken er det også godt med alkoholfritt øl, men som med torsk er det også her viktig med god syrlighet, gjerne fra sitron.

Vi anbefaler:

Kaffe avec

Til en etterlengtet og rykende fersk kaffe etter et lengre måltid, synes vi Gnista gjør en fantastisk jobb som "digestif", og den er såpass kraftig og aromatisk at den kan nytes ren/neat, enten romtemperert eller over isbiter. Hvis sistnevnte anbefaler vi også litt appelsinskall som garnityr. Vi anbefaler også å eksperimentere med cocktails, som også fint kan erstatte selve kaffen også. F.eks. Irish Coffee, Old Fashioned, Affogato, Espresso Martini og lignende.

Se alle cocktail-oppskrifter her.

Vi anbefaler: